Cât de importantă e încălțămintea în sezonul rece? Secretele celor care nu se îmbolnăvesc niciodată iarna!

Ai observat și tu? Iarna suntem permanent nemulțumiți. Ne supără zăpada de pe trotuare, drumuri sau chiar de pe mașini, șoselele inaccesibile, pline de sare, vântul rece și, nu în ultimul rând, nasurile reci, roșii, care parcă nu se mai opresc din a curge.

Dincolo de starea proastă de spirit, sunt nelipsite și durerile de spate, de articulații, cele reumatice, de mâini și picioare reci. Prezente sunt și răcelile, care parcă nu vor să ne mai dea pace.

Realitatea este că iernile, chiar și cele blânde, reprezintă amenințări grave pentru sănătatea noastră, iar pentru unele persoane, temperaturile scăzute sunt chiar mortale.

Totuși, în ciuda frigului de afară, cei mai mulți dintre noi aleg să nu poarte hainele corespunzătoare, după cum atrag atenția specialișții. Având în vedere faptul că trotuarele sunt înghețate și alunecoase, corpul nostru este deja încordat, iar expunerea la frig dublează riscurile pentru organismul nostru.

Care sunt secretele oamenilor care nu se îmbolnăvesc iarna?

Există persoane care știu să se protejeze de frig și, astfel, să își menajeze sistemul imunitar. Iată care sunt trucurile lor:

  • Sunt activi

Nu mai este un secret că activitatea fizică întărește imunitatea. În plus, studiile arată că și meditația poate îmbunătăți funcționarea organismului, asemenea unui stil de viață sănătos.

Fă mișcare zilnic, indiferent că este vorba despre o simplă plimbare sau de un antrenament în sala de forță. În acest fel, te vei proteja împotriva germenilor și vei rămâne în formă maximă în anotimpul rece.

  • Poartă șosete și încălțăminte călduroasă

Picioarele reci transmit creierului semnale să păstreze căldura corporală, iar organismul va începe să reducă fluxul de sânge din zonele care se răcesc rapid. Scăderea fluxului sanguin înseamnă mai puține globule albe în lupta cu infecțiile, astfel că ajungem să fim mai vulnerabili în fața lor.

Așadar, materialul din care sunt fabricate șosetele trebuie ales cu migală. Cele din bumbac sunt confortabile, dar nu te ajută să îți ții picioarele călduroase pentru că absorb și mențin umezeala, așa că alege-le pe cele din lână. Acest material este unul dintre cele mai călduroase pe care le poți găsi. Asigură-te doar că nu sunt foarte voluminoase.

Încălțămintea joacă un rol imens în modul în care picioarele mențin sau nu căldura. Cercetătorii susțin că femeile au de nouă ori mai multe șanse să aibă picioarele reci, în comparație cu bărbații, din cauza faptului că au o piele mai subțire și o aranjare specială a straturilor de grăsime. Acest lucru înseamnă că doamnele și domnișoare ar trebui să acorde o dublă importanță încălțămintei pe care o poartă în acest sezon. Este de preferat să fie aleși bocancii de iarnă pentru damă care sunt îmblăniți, călduroși, fără găuri care pot permite pătrunderea apei, ținându-se cont ca ei să aibă o talpă groasă, rezistentă.

  • Se odihnesc și au o alimentație sănătoasă

Studiile arată că persoanele care dorm numărul de ore recomandat de specialiști (opt ore) sunt de trei ori mai puțin predispuse să răcească în comparație cu cele care se odihnesc mai puțin de șapte ceasuri pe noapte. De ce? Când dormim, corpul își ia răgazul necesar, se “repară” și reglează hormonii de stres care ne pot face mai predispuși în fața infecțiilor.

Și dieta joacă un rol foarte important în acest proces. Alimentele bogate în antioxidanți (citricele, ardeiul gras, strugurii, migdalele) ajută la refacerea celulelor deteriorate care au luptat împotriva bacteriilor.

De asemenea, un alt aliat al sistemului imunitar este ceaiul, care băut zilnic produce de trei ori mai mulți interferoni.

Să nu uităm de igienă, care este extrem de importantă. Fiind unul dintre anotimpurile în care racim des, spălatul pe mâini înainte de masă, după ce strănutăm sau tușim, poate reduce riscul de boală cu până la 50%, arată cercetările recente. 

Aceste mici trucuri pot fi aplicate indiferent de sezon, dacă îți dorești să nu te îmbolnăvești, astfel că nu ezita să le folosești pe tot parcursul anului!

Sursa foto

  • Unsplash.com

Referințe

  • https://www.dailymail.co.uk/femail/article-1254464/The-curse-cold-feet-Why-women-suffer-icy-toes–it.html
  • https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/does-lack-of-sleep-make-you-susceptible-to-common-cold/
  • https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/fast_facts.html