Interviu cu Adrian Târt

Dansul – un mod sănătos de viață

Dansul este cel ce il caracterizează cel mai bine pe Adrian Târt, un bun profesor de salsa. Miscările line, apăsate, pline de pasiune, vivacitate, definesc ceea ce acest sport semnifică. Un mod bun de a te relaxa, dar și foarte sănătos. A dansa înseamnă a comunica și a înțelege muzica, care la rândul ei, este o artă.
Este persoana cea mai îndreptățită  în a explica de ce samba este un gen aparte de dans, si de ce el a ales această cale ,și în special, ce simte el atunci cînd dansează.

Reporter : Dansul sportiv. Cum consideri acest sport ?

Adrian Târt : Dansul sportiv reprezintă un mod plăcut de a-mi petrece timpul liber, de a socializa, de a-mi pune în valoare pasiunea mea pentru muzică și dans.

Rep : De când ți-ai dat seama că asta e pasiunea ta ?

A.T. : Totul a început de la un concurs de dans sportiv pe care l-am urmărit la televizor, și m-a impresionat foarte mult. După scurt timp, în școala în care învățam, au început să se desfășoare cursuri de dans sportiv, susținute de TOPAZ Alba Iulia, avându-l ca antrenor pe Ion Năstase. Pasul următor a fost continuarea cursurilor în Alba Iulia, cu una din cele mai bune profesoare de dans din țară, Maria Petrea. Au urmat ore întregi de antrenament, implicând multă muncă, iar patru zile din cele șapte, a câte două ore, erau dedicate în întregime exersării.

Rep : De la ce vârstă practici dansurile ?

A.T. : Am început să dansez de la 13 ani, iar acum sunt 11 ani de când dansez.

Rep : Ce simți atunci când dansezi ?

A.T. : Atunci când dansez simt că  mă eliberez de toate problemele și simt că toată lumea e a mea. În momentul în care pășesc în sală, problemele dispar, singurul lucru care contează este pasul pe care-l fac alături de partenera mea. Cea mai bună sursă de inspirație în momentul acela este muzica, ea fiind un bun aliat între mișcările pe care trebuie să le fac și corpul meu.

Rep : Necesită multă muncă și seriozitate ?

A.T. : Arta dansului implică foarte multă muncă, ore întregi petrecute în sala de antrenament și dăruire. Fără seriozitate, munca este în zadar. Asta înseamnă că dacă ești serios în ceea ce faci, ajungi să fi apreciat și munca pe care o depui va fi răsplătită la sfârșitul unui mare concurs, unde medaliile și diplomele vor fi dovada muncii tale.

Rep : Câte tipuri de dansuri cunoști ?

A.T. : La primele cursuri de dans la care am participat, am învățat cele mai cunoscute dansuri de societate : cha-cha-cha, jive, vals lent și vals vienez. Pe parcursul avansării în dans, s-au adăugat dansuri mai complexe : samba, rumba, passo doble, tango si quickstep. Aceste tipuri de dans am avut plăcerea de a le dansa în multe concursuri, însă venirea mea la Cluj, ca student, mi-a schimbat planurile. O bună prietenă m-a invitat la un curs de dans, cu totul diferit de ceea ce știam eu, lăsându-mi o impresie bună de ceea ce văzusem acolo. În scurt timp am devenit membru al clubului, unde am învățat salsa, bachata, merengue.

Rep : Care au fost cele mai puternice emotii pe care le-ai avut ?

A.T. : În primul concurs. Cugirul ne-a găzduit pe mine și pe partenera mea. Încărcați de emoții, am pășit pe ringul de dans sfârșind concursul cu un bine meritat loc I. Aveam emoții la fiecare concurs și eveniment. Emoțiile sunt constructive. Însă nu emoțiile care mă sperie, ci care îmi amplifică dorința de a arăta tuturor frumusețea dansului. Dansurile caraibice diferă de cele de societate prin faptu că sunt mult mai libere, fiecare dansator își poate impune propriul stil, iar dansul în pereche se bazează pe leading și following. Băiatul conduce, iar fata îl urmează. Titlul de campion naținal l-am obținut in 2010, pe scena Casei de Cultură din Cluj, în cadrul competiției Rueda de Casino. În 2011, am fost din nou pe podium, ocupând locul trei în cadrul aceluiași concurs.

Rep : Au fost momente când ai vrut să renunți la acest sport ?

A.T. : Nu, niciodată.

Rep : Ce reprezintă dansul pentru tine ?

A.T. : Pentru mine, în momentul de față, dansul reprezintă un nou mod de viață. De trei ani sunt instructor de dans în cadrul clubului sportiv NapocaDance, alături de partenera mea Tatiana Bătrîncea. Dansul m-a făcut să apreciez și mai mult acest tip de sport care te educă într-un mod plăcut, te ajută să-ți menții tonusul muscular. Dansul și-a pus amprenta  puternic asupra vieții mele, motiv pentru care suntem invitați la toate festivalurile si congresele naționale. M-a ajutat să ma descopăr și să-l înțeleg pe cel de lângă mine. Alături de partenera mea reușim să transmitem emoția, eleganța și bucuria dansului de fiecare dată când ni se oferă ocazia. Iar legătura care se crează între parteneri este unică. Sala de dans este a doua casă pentru mine, acolo îmi petrec șapte ore din douăzeci și patru, alături de elevii mei.

Alexandra Onița